Maartje C. de Jong - De Redactie (Belgium)

De Redactie (Sept 2010)

"Wees geen nerd. Dans je eindwerk"
[link]

Hoe trots iemand ook mag zijn bij het uiteindelijk afleveren van een doctoraalscriptie, dat het vele denk- en opzoekingswerk ook nog een weg vindt naar het grote publiek is een bijkomend pluspunt. Dus bedacht bioloog John Bohannon enkele jaren geleden een unieke wedstrijd, waardoor het nerd-karakter van het wetenschappelijke werk naar een lager niveau werd gebracht: maak een danswerkje van de resultaten van je eindwerk. Dit jaar mag de winnaar zelfs op reis, een bezoek aan het grootse denkevenement TEDx in Brussel.

Er zijn vier wetenschappelijke vakken waarvoor kan worden ingeschreven: fysica, scheikunde, biologie en sociale wetenschappen. In iedere categorie is 500 dollar (367 euro) te winnen. Maar er is ook een hoofdwinnaar, die nog eens extra 500 dollar krijgt en dus een driedaagse trip naar Brussel. "Daar zult u officieel erkend worden als de vrijwel meest ongebonden wetenschapper ter wereld", aldus de prijsomschrijving. Mocht u geinteresseerd zijn, dan kan "onsterfelijke nerd-roem" de uwe worden.

Vorig jaar waren er 45 deelnemers. Een van hen was de Nederlandse Maartje de Jong, die promoveerde in de biologie aan de universiteit van Utrecht. Haar scriptie behandelde de vraag "Hoe verwerkt je brein binnenkomende visuele informatie?". In het filmpje, dat uiteindelijk in de categorie "biologie" won, is te zien hoe onze hersenen slechts een gedeelte van de visuele prikkels opnemen, terwijl de andere (dansers) naar de achtergrond verdrongen worden. Na een telefoontje nemen de hersenen de prikkels terug op, zoals die voordien werden opgeslagen. De hoofddanser vindt vrij snel het meisje waarmee hij voordien gedanst heeft, terug ("an internally stored blueprint").

De Jong omschreef haar filmpje als volgt: "Je kijkt met je ogen, maar je ziet met je hersenen". Laat u overrompelen door deze wetenschappelijke kennis in onderstaand filmpje:

--