Maartje C. de Jong - NIP

Interview met Psycholoog, blad van het Nederlands Instituut voor Psychologen (Nov 2010)


Orde in de visuele chaos

--

Dans je promotie-onderzoek.

Geertje Kindermans

Promovenda Maartje de Jong heeft met haar filmpje binnen de categorie Biologie de Dance Your PhD contest gewonnen. Deze internationale prijs is georganiseerd door het wetenschappelijk tijdschrift Science. Binnen de vier categorien is half oktober een uiteindelijke winnaar gekozen: de winnaar van de categorie Chemie.

"Het wetenschappelijke tijdschrift Science heeft een wedstrijd georganiseerd waarbij promovendi van over de hele wereld hun onderzoek dansend uitbeelden. Het begon als een grap, maar inmiddels is het een leuke manier om wetenschap naar een groter publiek te brengen."

Onderzoek kan prachtig en spannend zijn en vraagt veel creativiteit van de onderzoekers. En toch, ook al werk je aan nog zo'n spannend project, op feestjes zal je er niet snel de goede sier mee maken, daar is wetenschap vaak te ingewikkeld voor. Dat lijkt de achtergrond van de Dance Your PhD-wedstrijd. Opdracht is om het eigen promotieonderzoek in een dans uit te drukken en daar een filmpje van te maken. Daar kun je op feestjes in ieder geval wel de goede sier mee maken.

Van de ruim 20 inzendingen voor de categorie Biologie, kwam het filmpje van De Jong als winnaar uit de bus.

De Jong is neurobiologe en haar promotieonderzoek is sterk psychologisch getint. Ze verfilmde hoe hersenen een beeld verwerken dat ze via de ogen binnenkrijgen en wat het effect van ervaring is op het zien van die beelden. Op een computer is een dansje te zien. Als een jongen ernaar gaat kijken, gaan we zijn hoofd in en zien we hoe het dansje daar aanvankelijk een chaos is. Maar hij schept orde en het dansje wordt herkenbaar. Vervolgens wordt hij afgeleid door de telefoon en als hij dan nogmaals naar het dansje kijkt, is het weer een chaos, maar nu herkent hij het dansje sneller. Daarnaast worden er processen als aandacht in de dans uitgebeeld.

Niet iedereen zal het filmpje op de juiste manier begrijpen. De Jong: 'Mensen geven er hun eigen interpretatie aan, in vond het wel grappig om te horen. Als je dat per se niet wilt, moet je niet aan zoiets beginnen.'

Behalve wetenschapster is De Jong ook fervent danseres, ze danst zelf mee in het filmpje. Het is onder andere te zien op haar eigen site: www.maartjedejong.com.


--