Maartje C. de Jong - Trouw

Interview met dagblad Trouw (Sept 2010)


Dans je promotieonderzoek

--

Science organiseert 'Dance Your Ph.D'
Neurobiologe Maartje de Jong doet mee


Martha de Bruin

Utrecht - Sierlijk danst Maartje de Jong (29) in een kort rokje een Braziliaanse dans. De Jong danst niet om het dansen; ze is neurobioloog en presenteert haar promotieonderzoek op de dansvloer. Volgend jaar promoveert ze aan de Universiteit Utrecht, maar nu laat ze haar bevindingen alvast zien in de danswedstrijd Dance Your Ph.D.

Dit is een initiatief van het invloedrijke tijdschrift Science, dat hiermee wetenschappelijk onderzoek toegankelijk wil maken voor een breed publiek. Wetenschap is voor een buitenstaander vaak onbegrijpelijk, weet de redactie van Science. Op haar website daagt ze jonge onderzoekers uit: ,,De vreselijke vraag 'Waar gaat jouw promotieonderzoek over?' kun je beantwoorden door de luisteraar te vervelen met een uitleg. Of je kunt dansen." In totaal namen 45 onderzoekers uit de hele wereld die uitdaging aan. Met een filmpje van hun dans doen ze mee aan de wedstrijd. Een jury en de lezers van het blad kiezen 19 oktober op het Imagine Science Film Festival in New York City de winnaar, die duizend dollar krijgt.

De deelnemers hebben de meest uiteenlopende onderwerpen uitgebeeld in dans. Zo danst de Japanse Shiori O. over het verband tussen rode bloedcellen en het risico op trombose. Dames in lange rode jurken staan symbool voor de rode bloedcellen. Zij dansen eerst op afstand van elkaar, maar raken vervolgens verstrengeld. Deze verstrengeling van lichamen illustreert de trombose. Ook is er een Amerikaanse dans die laat zien dat baby's, die een hechte band met hun ouders hebben, later zelfstandiger zijn. En een Indiase dans, die uitlegt dat het hebben van een schooldiploma invloed heeft op de gezondheid.

Voor De Jong is de danswedstrijd een gelegenheid om haar 'passies' voor wetenschap en dans te combineren. Ze danst al vanaf haar twaalfde en heeft haar eigen choreografie bedacht, die gebaseerd is op de Braziliaanse dans lambazouk, die lijkt op de lambada.

Met haar vrienden heeft ze het filmpje van haar dans low budget in de kantine van de universiteit opgenomen. De dansers kregen eerst een aantal intensieve colleges van haar over de werking van het brein. ,,Ze wisten in het begin niets van mijn onderzoek dat gaat over hoe de hersenen waarnemingen verwerken. Het brein is het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam."

Hoe beeldt ze haar onderzoek uit in de choreografie? De dans gaat over wat er in het hoofd van de waarnemer gebeurt. De zes dansers laten dus in bewegingen zien hoe de hersenen werken. Een danser staat op de voorgrond. Hij loopt langs de anderen, zoomt soms in op een van hen en beslist wie waar moet staan.

De Jong: ,,Hiermee wil ik uitbeelden dat het brein selecteert wat we wel en niet waarnemen. Onze ogen bewegen continu en de hersenen registreren veel, maar we zijn ons maar bewust van een klein deel. Die selectie is noodzakelijk, want anders raak je overprikkeld."

Promovenda De Jong denkt dat ze met haar dans zeker een groter publiek bereikt: ,,Ik werk al jaren hard aan mijn proefschrift, waar nooit iemand naar vraagt. Nu maak ik even een dansje en ik krijg meteen overal aandacht."

--