Maartje C. de Jong - Viva

Interview met Viva (Oct 2010)


Ik denk, dus ik dans

--

Wetenschap suf? Echt niet. Maartje de Jong (29) gaat haar promotie-onderzoek dansend uitvoeren. Ze is een van de vier finalisten van de 'Dance jour PhD'-wedstrijd.

Lizette van der Laan

'Dance your PhD'?
"Het wetenschappelijke tijdschrift Science heeft een wedstrijd georganiseerd waarbij promovendi van over de hele wereld hun onderzoek dansend uitbeelden. Het begon als een grap, maar inmiddels is het een leuke manier om wetenschap naar een groter publiek te brengen."

Hoe ziet jouw dans eruit?
"Ik onderzoek hoe hersenen visuele informatie verwerken. In mijn dans zie je dat de eerste ongestructureerde beelden het brein binnendringen. De dans is dan nog chaotisch. Als de hersenen gaan ordenen, zie je dat de dansers zich groeperen. Uiteindelijk staat een danser in het middelpunt. Zoals je naar de televisie kijkt en dan niet meer het schilderij ziet dat er boven hangt."

Ben je zelf een beetje soepel in de heupen?
"Op mijn twaalfde begon ik met ballet en ik ga bijna elk weekend naar een feest om lekker te dansen. Maar ik heb wel heel wat vrienden opgetrommeld om te helpen bij de dans en om het filmpje te maken."

Wat valt er te winnen?
"Ik heb al vijfhonderd dollar gewonnen voor het beste filmpje in de categorie 'Biologie'. Op 15 oktober neem ik het in New York op tegen de andere finalisten. Dan kan ik weer vijfhonderd dollar winnen."


--